Adsorptiedrogers: hoe werken ze?

0
176

De belangrijkste functie van adsorptiedrogers is te zorgen voor het drogen van perslucht op industriële locaties. Dit zijn apparaten die na de compressor worden geïnstalleerd, en hun doel is de hoeveelheid vocht in de samengeperste lucht drastisch te verminderen. Het is een praktische methode op industrieterreinen om apparatuur en materialen te beschermen tegen roest en corrosie. Met de adsorptiedroger is de werkplek beschermd tegen watercondensatie, waardoor het werk efficiënter en gemakkelijker wordt. Om met succes watermoleculen in de lucht op te vangen maakt de adsorptiedroger gebruik van microporeuze vaste materialen, waaronder aluminiumoxide, silicagel en vele andere moleculen. Deze moleculen onttrekken al het water aan de samengeperste lucht.

Werking van de verschillende adsorptiedrogertechnologieën

Adsorptie is het vasthouden van watermoleculen door een droogmiddel, waarbij warmte vrijkomt. Het meest populaire droogmiddel dat op bouwterreinen wordt gebruikt is geactiveerd aluminiumoxide (kleine witte balletjes). Ook moleculaire zeven en silicagel worden gebruikt. Sommige droogmiddelen produceren meer warmte. Dit is een omkeerbaar fenomeen. Tijdens een cyclus komt perslucht binnen via de bodemklep, stijgt op in de kolom en vangt de watermoleculen op. De droge lucht komt naar buiten en wordt over het hele systeem verdeeld. Om een droge luchtstroom te handhaven, moeten drogen en regenereren in beide drogerkolommen worden afgewisseld.

Voordelen van het gebruik van adsorptiedrogers

Adsorptiedrogers zorgen voor een langere levensduur van persluchtapparatuur. Het risico van schimmelvorming, vernietiging, corrosie of oxidatie wordt tot een minimum beperkt. Met deze industriële drogers is het mogelijk een dauwpunt van -70°C te bereiken. Moderne drogers zijn ontworpen door vakmensen, wat een uitstekende betrouwbaarheid en een optimale duurzaamheid garandeert.

De onderhoudskosten van high-end adsorptiedrogers zijn laag. Ook de energie-efficiëntie van deze apparatuur is hoog, met een debiet tot 160 m³/min. Je hebt de mogelijkheid de droger aan te sluiten op een actief kool-kolom om ontoliede lucht te verkrijgen, die voldoet aan de hoge normen van bepaalde industrieën. 

Samenstelling van een adsorptiedroger

Alle adsorptiedrogers bestaan in het algemeen uit de volgende onderdelen:

  • drukvaten
  • bedieningsmeters
  • elektronische programmeur
  • zuiveringsstroom
  • filtratie (sommige drogers hebben een ingebouwde filtratie)
  • EV-regeling
  • regelkleppen
  • geluiddemper

Het proces is zeer eenvoudig op te zetten. Je kunt de apparatuur snel en zonder beperkingen starten en stoppen. Bovendien is het mechanisme niet duur. Als alternatief kun je een droogsysteem met interne warmtetoevoer installeren. Op die manier worden de droogmiddelen tot een hoge temperatuur opgewarmd, waardoor veel warmere lucht ontstaat. Op die manier wordt het vocht sneller geadsorbeerd.