De beste tips voor een veilige inrichting van je magazijn

0
255

1. Voldoende ruimte in de gangpaden

In een magazijn gebeurt enorm veel: er lopen meerdere mensen door de gangpaden, er wordt gereden met heftrucks en er moet soms met grote pallets of zware producten worden gesjouwd. Zorg er dan ook voor dat de gangpaden voldoende breed zijn, zodat de medewerkers niet per ongeluk tegen elkaar of tegen een stelling aanrijden met de heftruck. Ook voorkom je zo dat medewerkers zich door smalle gangpaden langs elkaar heen en tussen de stellingen door manoeuvreren, met producten in de handen. Bij te smalle gangpaden vergroot je de kans op beschadigde producten, ongelukken met medewerkers en heftrucks die tegen stellingen aanrijden. 

  1. Magazijnstellingen van het juiste formaat

Iedere magazijnstelling is gemaakt met een specifiek doel voor ogen; er wordt hierbij nagedacht over het te dragen gewicht, de grootte van de producten en de manier waarop de stelling het beste toegankelijk is. Zorg er dan ook voor dat je je bewust bent van de verschillende soorten magazijnstellingen en voor welke toepassingen zij het beste geschikt zijn. Moet je bijvoorbeeld lichte producten opslaan welke met de hand gepickt worden door de orderpicker(s)? Dan zijn legbordstellingen de juiste keuze voor jou. Heb je echter te maken met grote en zware producten die op pallets worden opgeslagen? Kies dan voor een palletstelling. 

  1. Luchtvochtigheid monitoren

Om te voorkomen dat het hout van je pallets, legborden en balken gaat uitzetten of krimpen, is het belangrijk dat je de luchtvochtigheid in het magazijn controleert. Zorg er dan ook voor dat je een hydrometer installeert om de luchtvochtigheid te monitoren, zodat je weet wanneer je hierop moet bijsturen. Een goede luchtvochtigheid komt ook de opgeslagen producten ten goede. 

  1. Regelmatige controle 

Wanneer je je magazijn eenmaal hebt ingericht, is het belangrijk dat je regelmatig veiligheidscontroles uit blijft voeren. Ga maandelijks na of het magazijn goed schoon blijft, controleer wekelijks de luchtvochtigheid en voer jaarlijks een grondige veiligheidscontrole uit. Ga hierbij na of alle stellingen nog in goede staat verkeren, of er bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn, of overal goed is schoongemaakt en of alle pallets op een veilige manier zijn opgestapeld. Ga bij dit jaarlijkse moment ook goed na of de medewerkers nog voldoende ruimte hebben in de gangpaden, of dat er mogelijk aan herinrichting van het magazijn moet worden gedaan. 

  1. Vervang onderdelen waar nodig

Is er een heftruck tegen een magazijnstelling aangereden, of is een draagarm of legbord van een stelling verbogen? Zorg dan direct voor vervanging om ongelukken te voorkomen.