Druivenpitextract, een bron van gezondheid

0
230

Druiven zijn ontzettend gezond, maar helaas houdt de consument steeds minder van de pitten die in druiven zitten. Vandaar dat je in de supermarkt voornamelijk druiven vindt die pitloos zijn. En dat is in principe erg jammer, want druivenpitten bevatten namelijk OPC’s. OPC staat voor oligomere proanthocyandinen. Dit zijn hele krachtige antioxidanten die erg goed zijn voor het menselijk lichaam. In dit artikel wat meer over OPC’s, druivenpitextracten.

Wat maakt druiven zo gezond?

Druiven zijn erg lekker en echte vitaminebommetjes. Uit de geschiedenis is gebleken dat druiven al 5000 jaar voor Christus werden gegeten en komt veel terug in de Bijbel. Druiven zijn fris, knapperig en erg lekker. Je kunt ze eten bij een kaasplankje of gewoon tussendoor. Naast dat druiven erg lekker zijn is het ook heel gezond voor het lijf. Zo hebben druiven de meeste voedingsvezels van alle populaire fruitsoorten die er in Nederland te koop zijn. Hierdoor geven druiven snel een verzadigd gevoel en zijn ze daarnaast goed voor de stoelgang. Wist je dat druiven ook veel kalium bevatten? Dit mineraal is essentieel om een normale bloeddruk te behouden.

Wat houdt OCP’s in als het gaat om druivenpitten?

De druiven zelf bevatten pitten. Jammer genoeg vinden consumenten die niet heel erg lekker en worden voor de supermarkten er dan ook uitgehaald. Dat is erg jammer, want juist de druivenpitten zijn zo gezond. Ze bevatten waardevolle stoffen OCP’s genaamd. Naast pijnboomextracten heb je bij druiven de meeste OCP’s (ook wel druivenpitextract genoemd). Je vindt OCP’s ook in de schil van blauw druiven, groene en zwarte thee. Je kan OCP’s zien als 50 keer sterker dan vitamine E en 20 keer sterker dan vitamine C. 

Wat betekenen OCP’s voor ons lichaam?

OCP’s gaan de strijd aan in ons lichaam met de vrije radicalen stoffen. Je kunt deze stoffen zien die van buitenaf komen en die door het lichaam zelf worden aangemaakt. Vrije radicalen zijn niet bevorderlijk voor het lichaam en brengen schade aan het celweefsel en bevorderen celveroudering. Tevens bestaat de mogelijkheid dat ze schade brengen aan het DNA. Het voorkomen van vrije radicalen stoffen is onmogelijk, omdat ons lichaam dat zelf doet. Antioxidanten komen te hulp en pakken de vrije radicalen aan. Daarom is druivenpitextract ook zo interessant voor ons. 

OCP’s in voedingssupplementen

Een merk als Solgar biedt voedingssupplementen van druivenpitextract die een rijke bron zijn van OCP’s. Advies is om één tot twee capsules per dag in te nemen. Bij voorkeur tijdens een maaltijd. Het is niet aan te raden om de dosering te verhogen.