Een motorrijbewijs halen en veilig de weg op

0
1064

In het verkeer is een motorrijder kwetsbaarder dan een automobilist. Een ongeluk zit een klein hoekje, maar het zou toch fijn zijn om dit te kunnen voorkomen. Met onder andere goede motorkleding en een motorverzekering help jij jezelf met een gerust hart te kunnen rijden. Hieronder leggen we het verschil uit in motorrijbewijzen en zijn een paar tips beschreven die jou kunnen helpen om veilig motor te rijden.

Motorijbewijzen

Het is logisch dat iemand pas een motor mag besturen zodra de bestuurder een rijbewijs heeft. Om een rijbewijs te halen, moet je eerst rijlessen nemen. Daarna heb je een rijexamen. Dit rijexamen bestaat uit een praktijk- en een theoriedeel. Het eerste motorrijbewijs dat iemand kan halen is rijbewijs A1. Met dit rijbewijs mag je met lichte motoren rijden. De volgende categorie is een A2 rijbewijs, hiermee mag je een middelzware motor besturen. Als laatste is er het categorie A rijbewijs. Dit is het rijbewijs dat je nodig hebt om alle motoren te mogen te besturen, een onbeperkt vermogen dus.

Geen APK

Een motor heeft geen verplichte APK-keuring nodig om de weg op te mogen. Het is echter wel verstandig om de motor regelmatig te laten controleren op slijtage of andere mankementen. Er zijn wel technische eisen gesteld aan motoren. Zo mag een motor niet langer zijn dan 4 meter en moet de motor goed werkende remmen hebben.

Bescherming tijdens het rijden

Een motorrijder is kwetsbaarder dan een automobilist. Om te zorgen voor genoeg veiligheid tijdens het rijden, is een motorrijder verplicht een goedgekeurde helm te dragen. Beschermende kleding is hierbij niet verplicht, maar zeker wel belangrijk. Kleding die speciaal ontworpen zijn voor motorrijders helpen je zodra het toch onverhoopt misgaat.  Tijdens het praktijkexamen moet je laten zien aan de examinator dat je, naast de motor en verkeersregels, weet wat de kledingeisen zijn. Je doet namelijk examen in je complete motorpak. Naast de helm is oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen en beschermende kleding verplicht.

Regels volgen

Om motorrijders te extra bescherming te bieden, zijn er speciale regels opgesteld. Zo mag een motorrijder tussen de auto’s doorrijden wanneer er een file is. Hiervoor zijn de opgestelde regels wel lijdend en moet de motorrijder bijvoorbeeld een gepaste snelheid aanhouden.

Verzekeringen

Als laatste is het handig om een motorverzekering af te sluiten om kosten te dekken als er toch schade is. Een WA-verzekering is in Nederland verplicht, dit is voor schade aan anderen. Verder zijn er nog uitgebreidere verzekeringspakketten zoals een allriskverzekering. Op de websites van verzekeraars kan je gemakkelijk motorverzekering berekenen en een motorverzekering vergelijken.