Waar bestaat een keeperstenue uit?

0
660

Een keeper is verantwoordelijk voor het leeghouden van het doel van zijn team. Om te helpen bij het slagen van zijn taak, draagt de keeper speciale kleding: een keeperstenue.  Het tenue bestaat uit verschillende kledingstukken en accessoires, zoals een shirt, kousen en keepershandschoenen. Het keeperstenue biedt de keeper bescherming tijdens het spelen en helpt daarnaast de keeper te presteren. Hieronder staan de belangrijkste kledingstukken voor de keepers beschreven.

Keepersshirt

De bovenkant van het keeperstenue bestaat uit het shirt. Vaak is dit shirt wat losser en langer dan van de veldspelers, omdat de keeper veel meer uitbundige bewegingen maakt bijvoorbeeld tijdens het duiken. Het shirt kan worden voorzien van extra bescherming zoals pads onder de ellenbogen en rug. Dit kan helpen bij het opvangen van hardere klappen op de grond of bij botsingen met spelers. Tijdens een speciale training voor keepers krijgen doelmannen de juiste duik- en valtechnieken aangeleerd zodat zij zich niet bezeren. Het keeperstenue is altijd anders gekleurd dan het tenue van de veldspelers.

De broek

Een keepersbroek is net wat anders dan die van een veldspeler, vaak is dit ook een wat losser model. Hierbij kunnen er paddings zitten op de knieën en heupen van de doelman om extra bescherming te geven. Het kan namelijk voorkomen dat de keeper een duik moet maken om de bal tegen te houden. Zowel de keeper als veldspelers dragen scheenbeschermers.

Keepershandschoenen

Misschien wel het belangrijkste van het hele keeperstenue: de keepershandschoenen. De handschoenen zijn gemaakt van stevig materiaal en hebben een speciale bekleding op de palm. Hiermee heeft de keeper meer grip tijdens het vangen en gooien van de bal. Daarnaast geven de handschoenen de juiste bescherming om alle ballen tegen te kunnen houden tijdens het sporten. Er zijn verschillende modellen handschoenen, onderscheid wordt gemaakt in onder andere materiaal of sluiting.

Het totaal plaatje van een keeper

Om het doel van zijn team leeg te houden, moet de keeper goed de ballen kunnen stoppen. Hierbij krijgt de keeper hulp van alle spelers op het veld. De belangrijkste samenwerking is met de verdedigers. Samen met hen zorgt de keeper voor zo min mogelijk doorgang naar de goal. De lengte en lenigheid van keepers kunnen helpen bij stoppen van de ballen, want hiermee kan de speler genoeg ruimte maken om zijn doel te beschermen. Met behulp van de keepershandschoenen heeft de speler genoeg grip om de ballen ver te gooien en ook de hard geschoten ballen te vangen. Door bijvoorbeeld keeperstraining wordt een doelmannen voorbereid voor de wedstrijden.