Heiwerk: Een belangrijk deel van onze bouw

0
111

Ach, ga toch heien! 

 

Ik hoor je denken, “Wat bedoelt ze nou?” Dat is waarschijnlijk terecht, maar het woord dat ik hier als een terloopse belediging gebruik, is eigenlijk een fundamenteel deel van onze bouw waar niet veel mensen van weten. Heiwerk, fundering, betonwerk; die industrieën en methodes vormen de letterlijke basis van onze woningen en bedrijfspanden. Dus hoe werkt het eigenlijk, wat er allemaal onder onze voeten zit? Wat komt er allemaal bij heiwerk kijken; is het gewoon een paal boren, of is het veel en veel meer? (Een hint: het is veel meer!)

Waarom heien?

Heien, oftewel heiwerk, is het aanbrengen van heipalen in de grond onder een gebouw om de fundering van een woning of bedrijfspand te verstevigen. Per bouwproject wordt er bepaald of er geheid moet worden voor dat specifieke gebouw. Dit kan liggen aan de structuur van de grond of de hoogte van het gebouw, noem het maar op. Er wordt, zodra er is geconcludeerd dat er inderdaad geheid gaat worden, een sondering gemaakt die laat zien hoe diep de heipalen de grond in moeten. Indien dit niet goed gedaan wordt, of de heipalen worden te lomp of niet ver genoeg in de grond geslagen, kan dit catastrofale gevolgen hebben voor de rest van de bouw en de woning of het pand in z’n geheel, dus laat je heiwerk altijd door experts uitvoeren. 

Heiwerk 101 

Een heipaal is een grote stalen paal die met een heistelling de grond in wordt geslagen. Er worden meestal zo’n vier tot zes heipalen gebruikt, maar ook dit ligt aan de grootte en zwaarte van het gebouw én de structuur van de grond. Een heistelling bestaat uit een stellage met een valblok. Zo’n valblok weegt tussen de 400 en 500 kilo, en wordt door middel van een katrol op de heipaal neergelaten, zodat het fungeert als een enorme hamer. Dit wordt keer op keer gedaan, tot de heipaal volgens de aangevingen van de sondering diep genoeg in het zandpakket vast zit. Hierna kan de rest van de fundering en het bouwen echt beginnen. 

 

Heiwerk is dus écht een onderdeel van constructiewerk waar je niet bij stilstaat. Er is een grote kans dat het gebouw waar je dit leest onderhouden wordt door heipalen onder je voeten. Heiwerk is een interessante en boeiende facet van bouw; het kan het verschil maken tussen een sterke fundering en een foutief begin. Onderschat het niet!