Industrieel wonen, waar denk jij dan aan?

0
390

Een industriële woonstijl is er een die de laatste jaren steeds populairder wordt binnen Nederlandse huishoudens. Deze stijl wordt vooral omschreven als stoer, robuust en met een grote open ruimte. Een omgebouwde fabriek, school of loft zijn hier perfecte voorbeelden van. Toch gaan een industriële woonstijl nog veel verder dan dat. Ook in een klein en knus huisje kan een deze woonstijl prima tot zijn recht komen, mits de juiste meubels en accessoires worden gebruikt. En eigenlijk geldt dit wel voor iedere woning. Is de industriële woonstijl iets voor jou, of ben je gewoon op zoek naar inspiratie en tips? Dan is dit blog voor jou.

Staal en hout

De twee materialen die eigenlijk kenmerkend zijn voor een industriële woonstijl, zijn de materialen hout en staal. Deze materialen tonen robuust en stoer. Ze zorgen echt voor een strakke sfeer en worden dan ook het meest gebruikt binnen woningen die aan deze stijl voldoen. Hout wordt natuurlijk in veel meer soorten woonstijlen gebruikt, maar dat hout is vaak mooi afgewerkt en zeer licht van kleur. In de industriële woonstijl zien we juist vaak de wat donkere soorten hout die nog niet volledig zijn afgewerkt. Hoe meer imperfecties het hout heeft, des te beter past het bij deze stijl. Een gat, nerf of verkleuring in het hout is dan ook helemaal niet erg en geeft juist karakter aan bijvoorbeeld een hele stoere eettafel. De kleuren zwart, bruin, grijs, beige en donkergroen sluiten perfect aan bij deze materialen

Meubels

Wanneer je voor meubels gaat kijken binnen deze stijl zal je waarschijnlijk ook al snel tegen het hout en staal aanlopen. Daar wordt bij de meubels eigenlijk ook altijd wel een leren accent aan toegevoegd. Een rechte bank met een leren zitting of een loungestoel met een kussen van leer zijn hiervan perfecte voorbeelden. Bruin leer is een extra matchmaker, maar ook andere donkere kleuren doen het prima. Ook oranje en rood doen bij deze stijl zeker niet onder. Wanneer je voor tv meubels of kasten gaat voor in de keuken, zijn de stalen varianten en houten varianten ook weer de eerste waar je oog op zal vallen. Probeer echter niet alles in hetzelfde materiaalsoort te kiezen. Juist een gewaagde mix en match maakt het geheel nog een tikkeltje spannender.

Verlichting

In de industriële woonstijl wordt er ook gebruik gemaakt van een bepaald type verlichting. Ook hier zoek je weer iets wat een stoere sfeer met zich meebrengt. Echte sfeerverlichting zoals kleine, schattige LED-spotjes wil je dan ook liever laten staan. Grote, stoere LED-spotten daarentegen zijn juist wel weer prima, al geven we de grotere lampen uiteindelijk toch altijd de voorkeur.