Comfortabel wonen begint bij goede isolering

0
206

Een fijne manier van wonen, dat wil toch iedereen? Er zijn verschillende manieren waarop dit gerealiseerd kan worden. Eén hiervan is uiteraard het genot van goede isolatie. Het goed isoleren van jouw woning brengt veel voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een lagere energierekening aan het einde van het jaar, of een behaaglijke warmte overal waar je komt zonder dat je last hebt van koude muren of ramen. Maar, welke vormen van isolatie zijn er en welke zijn relevant om toe te passen in jouw situatie? Als je daar benieuwd naar bent, zit je hier op het goede adres. Lees snel verder voor meer informatie!

Wanneer welke manier van isoleren?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou besluiten om jouw woning te laten isoleren. Wat jouw argument ook is: je wordt er altijd beter van, dus goed dat je er meer over wil weten! Om te beginnen is het goed om als vuistregel aan te houden dat ieder aan de buitenlucht grenzend vlak geïsoleerd dient te worden. Denk hierbij aan het dak, maar ook aan de vloer of muren. Vergeet vooral de ramen niet!

Heb je wel eens last van koude muren? Dan kan het zijn dat jouw muur veel warmte doorlaat. Dit is cruciaal in het verwarmen van jouw woning. Kijk vooral ook eens naar de radiator; is de muur erachter heet? Dan kan het lonen om radiatorfolie aan te brengen. Hierdoor straalt de warmte niet uit naar de muur, maar naar de rest van de ruimte. Verder kan het ook zo zijn dat je merkt dat jouw vloer constant koud aanvoelt. Dit kan een teken zijn dat er warmte verloren gaat naar de kruipruimte. In beiden gevallen geldt: meten is weten. Wees zeker van jouw zaak en laat een meting uitvoeren met infraroodstraling. Op deze manier wordt overzichtelijk in kaart gebracht waar er eventuele ‘lekken’ zijn binnen jouw woning en daarmee kunnen de plekken worden gelokaliseerd waar veel grond te winnen valt op het gebied van isolering.

Welke soorten isolatie zijn er allemaal?

Ieder geval is natuurlijk anders. Koude lucht kan op verschillende manieren de woning binnendringen en warme lucht kan het op verschillende manieren verlaten. In dit blog worden muurisolatie en vloerisolatie behandeld.

Muurisolatie

De eerste vorm van isolatie die wij hier gaan behandelen is muurisolatie. De naam zegt het al – muurisolatie wordt in of op de muur aangebracht. Er bestaat spouwmuurisolatie en muurisolatie door middel van een folie. Die laatste is efficiënter als je een minder ruime woning hebt om niet bepaald veel ruimte te spenderen aan het isoleren van de muur. Met spouwmuurisolatie wordt er namelijk een laag van zo’n 20 cm isolatiemateriaal aangebracht op de bestaande muur, waardoor de werkbare binnenruimte afneemt. Dit is een overweging die je moet nemen voordat je de muur kan isoleren.

Vloerisolatie

Een andere manier van isoleren is het aanleggen van vloerisolatie. Je kan zelf vloerisolatie kopen en aan de slag gaan, of een professional het werk laten doen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor muurisolatie aanbrengen.

Het isoleren van de vloer kent verschillende voordelen. Men krijgt er over het algemeen warmere voeten van, wat een comfortabelere winter betekent.