Het hoorapparaat voor jou

0
285

Veel mensen zullen bij een hoortoestel meteen denken aan ouderen en het gehoorverlies dat natuurlijk kan ontstaan. Echter zijn er vrij veel jongeren die om verschillende redenen last zullen krijgen van gehoorverlies. Dan is er dus een gehoorapparaat nodig. Voor veel mensen kan dit misschien beschamend zijn, omdat het stereotype is dat alleen ouderen een gehoorapparaat dragen. Voor deze mensen zijn de onzichtbare hoortoestellen de perfecte keuze.

Onzichtbare hoortoestellen

Onzichtbare hoortoestellen worden volledig in het oorkanaal geplaatst en zijn daardoor dus vrijwel onzichtbaar. Een onzichtbaar hoortoestel wordt ook wel ‘invisible in the channel’ (IIC) genoemd.

Het gehoorapparaat is erg klein, zodat het goed in het oorkanaal past. Dit betekent dat de ringleiding, programmaschakelaar en volumeschakelaar daarom vaak niet op het toestel zelf bevinden, zoals dit wel zo is bij andere gehoorapparaten. Bij sommige modellen zitten deze functies wel op het toestel, maar voor anderen wordt er een app gebruikt. Elk hoortoestel helpt om spraak duidelijker te maken, zodat er beter mee kan worden gegaan in één-op-één gesprekken. Ook hebben veel modellen de functie om achtergrondgeluid te minderen. Sommige modellen hebben zelfs een ‘tinnitus noiser’. Tinnitus is een constant ruis of piep in een oor en kan minder duidelijk worden gemaakt wanneer er een ander geluid doorheen komt. Dit geluid kan worden geproduceerd door het hoortoestel.

De onzichtbare hoortoestellen zijn zo klein, dat deze vrijwel niet opvallen. Dit is perfect voor mensen met licht gehoorverlies die het misschien niet zo fijn vinden dat zij een gehoorapparaat horen te gebruiken. Een onzichtbaar hoortoestel valt vrijwel niet op, waardoor er geen nadruk op gelegd zal worden en mensen het niet snel zullen zien.

Oorzaken van gehoorverlies

Omdat het stigma erop zit dat alleen ouderen last hebben van gehoorverlies, kan het zijn dat niet iedereen weet hoe gehoorverlies kan ontstaan. Daarom staat hier nog een stukje over de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies.

Voor veel jongeren met gehoorverlies zal lawaai de oorzaak zijn. Dit kan zijn door geluid door oortjes dat te hard staat of bij evenementen waar het geluid te hard staat. Het harde geluid zal de haartjes in het slakkenhuis aantasten of zelfs verwoesten. De haartjes zorgen ervoor dat het geluid wordt opgepakt en geleid wordt naar de gehoorzenuw, waarna het in de hersenen begrepen wordt. Gehoorverlies door lawaai kan voorkomen worden door gehoorbescherming, zoals dopjes in de oren bij evenementen.

Daarnaast is trauma een grote oorzaak van gehoorverlies onder jongeren. Trauma betekent eigenlijk een harde klap op het hoofd of een plotseling hard geluid naast het oor. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vuurwerp of een explosie. De klap op het hoofd kan komen door een val of ongeluk, waardoor iets in het oor stuk gaat. Vaak is dit het slakkenhuis of de gehoorbeentjes.

Naast lawaai en trauma bestaan er nog vele redenen hoe jongeren gehoorverlies kunnen krijgen, zoals ziektes, syndromen of een ongezonde levensstijl. Lawaai en trauma zijn echter de meest voorkomende bij jongeren.