Stappenplan om zelf meubels te maken

0
283

Ben je een beetje handig aangelegd? Heb je genoeg inzicht en vind je het niet erg om met je handen bezig te zijn? Dan is het beroep als meubelmaker misschien wel wat voor jou! Je kan er voor kiezen om meubelmaker te worden op zzp basis of je werkt voor een groot bedrijf. Vaak werken meubelmakers als zzp’ers omdat voor de grote bedrijven toch vaak fabrieken worden gebruikt. Het leuke aan zelf meubels maken is dat je naar iedereen zijn wens kan luisteren en gelijk ook kan maken. Wil iemand een net wat andere vorm bureau dan “normaal”? Als jij van jezelf weet dat je het kan dan kan je je klant weer blij maken met een uniek meubel. Meubels maken hoeft natuurlijk niet gelijk je hoofdbaan te zijn maar kan ook als hobby in je vrije tijd.

Benodigdheden

Naast alle materialen die natuurlijk erg belangrijk zijn om in huis te halen als je wilt beginnen met het bouwen van meubels is inspiratie nog belangrijker! Nog voordat je met alles begint is inspiratie op doen de eerste stap. Inspiratie op doen kan voor iedereen op een andere manier. Door in de natuur te wandelen, het internet te doorzoeken of door gewoon is lekker te brainstormen. Als je dan wat ideetjes hebt opgedaan is het tijd om te kijken met wat voor materialen je wilt werken. Kies je voor normaal hout of misschien wel een handige MDF plaat? Maar vergeet ook zeker niet het juiste gereedschap aan te schaffen. Dit zal in het begin even een flinke investering zijn maar zal uiteindelijk voor mooier resultaat zorgen!

De afwerking

Na wat oefenen op oud hout zal het dan uiteindelijk zo ver komen dat je op echt hout jezelf kan uitleven. Maak van te voren een goede bouwtekening om er zo achter te komen wat de juiste afmetingen etc. zijn. Tijdens het bouwen zal je een steeds mooier meubel tevoorschijn zien komen waar je echt trots op kan zijn! Maar gedurende je project kan je ook alvast gaan nadenken over de afwerking. Wil je bijvoorbeeld het meubel nog bekleden en wat voor Meubelknoppen of Meubelsloten wil je? Het meubel is natuurlijk belangrijk maar ook de afwerking is erg belangrijk! Voor een commode, dressoir of werkkast kan een meubelslot erg handig zijn. Zo lopen je kinderen niet opeens met je belangrijke werkdossiers weg…Meubelknoppen kunnen in een keuken natuurlijk niet ontbreken, maar ook in een vintage dressoir of landelijke kast kan het je meubels mooi afmaken.