Verbouwen 101

0
453

Interieur design kan stiekem nog best een klus zijn. Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee moeten houden, van gebruik van kronospan of MDF fineer tot verlichting. Dus, hoe vlieg je het herontwerpen van een kamer, of misschien wel je gehele appartement, nou aan? Hoe tackle je dat monster?

Stijl-

Het allereerste en een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden klinkt waarschijnlijk doodsimpel. En toch!: Wat wil je nou echt? Wat is de reden dat je je ruimte(s) gaat veranderen, en welke behoeften moeten er met de nieuwe ruimte(s) voorzien worden waarin de oude tekortschoten? Wil je bijvoorbeeld een aanbouw bij je woonkamer voor meer ruimte, meer natuurlijke lichtinval en omdat je toch niet veel gebruik maakt van die paar extra vierkante meters achtertuin bij je rijtjeshuis? Of wil je een compleet herontwerp van je slaapkamer en badkamer, zodat alles eindelijk dezelfde stijl is en de zachtroze tegels van de een niet vloeken met de groene muren van de kamer ernaast? Denk dus goed na over wat je nu precies wilt met je interieur design. Hierbij hulp vragen aan een professional, zoals een architect, is natuurlijk ook altijd een goed idee. Vaak weet een professional nog beter hoe je het resultaat bereikt dat je wilt. Waar precies het licht te plaatsen, welke kleuren en materialen voor wat voor effect zorgen, etc.

-Tijd, budget en aanpak

Dan is er nog iets om over na te denken, en dat zijn de veel meer praktische zaken. De dingen als; ga je de verbouwing zelf aanpakken, of wil je hier mensen voor inhuren? Maak je gebruik van een decoratief -of constructief plaatmateriaal zoals kronospan of MDF fineer voor de afwerking en/of inrichting van je ruimte(s)? Je mogelijkheden met dit soort praktische vragen bepalen natuurlijk ook deels het uiteindelijke ontwerp van de ruimte(s) die je gaat verbouwen. Zorg dus dat er een balans is tussen wat je eigenlijk wilt en wat er praktisch mogelijk is. Zo zorg je uiteindelijk voor ruimte(s) waar je daadwerkelijk gelukkig mee bent, maar die ook niet drastisch veel tijd en/of geld gaat kosten, waar je dan op de korte en lange termijn juist weer last van krijgt.

Bij het verbouwen van any ruimte in je huis of bedrijfspand is het dus goed om na te denken over vier dingen: stijl, tijd, budget en aanpak. Dat zijn de vier pilaren om hoog te houden bij een verbouwing. Veel succes!